Vendsøm, Del 1

Sko fra 1700-og-den-tid.

En gang for lenge siden så jeg en sko på et bilde og ble forelsket, jeg simpelten måtte lage dem.
Hvordan gå frem?
Her må jeg beskrive bildet for jeg trenger et bilde som egner seg:
Bildet er tatt rett fra siden av skoen på en hylle og jeg kan legge en rett vinkel an på gulvet på bildet slik at jeg kan trekke en rett linje opp fra gulvet tvers over hælen. Uten en vinkel igjennom en høy hæl kan jeg ikke lage lesten eller hælene eller skoene. Hæler som er lavere enn 2 cm trenger ikke dette.

Jeg skimter boken under dette heløkologiske-ikke-klorblekede-mat-papiret.
Før jeg legger papiret på bildet, tegner jeg vinkelen klar: blå loddrett og rød vannrett.
Skoen består av flere deler overlær, såle og hæl. Overlæret har forlær foran og skaft bak, skaftet har «ører» til å tre på en spenne og «tunge/pløs» som ligger under ørene og beskytter foten og strømpene mot spennen. Overlær er alltid nåtlet (skomaker ord for å sy overlær) med fòr om det er laget av stoff, som regel lin eller ull. Midt bak, på sømmen i siden og over kanten er nåtlet fast et enkelt vevd kantebånd, som regel ensfarget. Mange sko i tiden 1600-1789 (franske revolusjon) er laget ut av restestoff fra et eller flere plagg, gjerne brokade eller sateng stoffer av ull eller silke.
Sålene er lagt i to lag en såle fremme som dekker framsiden av hælen og en såle som syes fast tll overlæret bak og hæltrekket.
Jeg har tegnet de to sålekantene, den skoens overlær er sydd til, og sålens underside. Jeg kommer tilbake til dette når det betyr noe.

ENGLISH summary: I fell in love with this shoe, it stands leveled so here I go:
Draw a line in blue to be the «floor-line», and a line in red as an straight line 90L.
The red line must run straight through the heel and shaft so I can make a correct base to balance the shoe and last on the heel. On the same drawing I draw the upper, the sole and the heel.
There are two lines to the sole and it is due to the curve under the shoe, a shoe like that does not have the sole flat on the floor but more like a boat- I keep this in mind as I make a paper cut-out of this later.

Kilder/Sources: «Treasures afoot» written by Kimberly S. Alexander

Lim matpapir-tegningen til en stivere kartong. Dette er skoens fulle størrelse

Jeg vil IKKE LAGE PRØVESKO TIL MEG SELV. Det er lurt å trene tekninkk i liten utgave. Jeg blir av med mange biter restestoff, lær og til og med trebiter. Slike sko er fine i vesken som en skryte-sko.
Skjær med egnet kniv eller klipp med saks langs hele skoens utside, skjær ut mellom overlæret og sålekanten. Men sålen og skoen skal henge sammen foran. Åpne mellom hælen og overlæret
Nå tegner jeg det som skal bli lesten sett fra siden. Se på bildet av skoen der hælen slutter nesten midt under skoen. Merk linjen som står i vinkel til gulvet. Merker kan du stikke igjennom malen med en syl.
Tegn starten på de andre delene av skoen for å unngå forvirring.
ENGLISH summary: Glue the thin paper drawing to a thicker stiff paper. Cut the shoe out, then mark where the heel starts and cut along the shoe from the heel allmost off at the front of the shoe.
Draw the outline of the shoe then mark the angle-line to the floor. It is nice to allso draw where the other parts are so not to be confused.

Med dette omrisset fortsetter jeg.
Den ferdige malen for lesten gjør jeg slik:
De røde strekene er lestens ytre linjer som skal gi form til sålen. Jeg velger å klippe ut den nederste røde streken og vet nå (av erfaring fra i fjor) at lestens vriststykke, (det som skal av for å lettere kunne dra ut lesten) må være nesten flat på oversiden til skoen og avslutter langt fremme på tåen.
På moderne lester er vriststykket kun en del av vristen og avsluttes før Ballepunktet (der foten bøyer seg). Jeg merker av en skrue som skal ut for å løsne vriststykket og en treplugg som skal sitte fast i vriststykket. Mer om dette når det skal gjøres.

ENGLISH summary:
The red lines are the outer shape of the last. The instep must be as straight as is possible, and the husk(?) is much longer than on a modern last. It is fastened by a screw and held in place helped by a wooden peg.

Opplysning! Jeg huller ut malen der jeg trenger å merke på lestene. Her avslutter jeg blogg om å tegne mal til lestene til vendsøm. Det gjør jeg for å holde en viss lengde på innleggene. Jeg tok fatt på arbeidet i fjor sommer og la ut bildene og oppskriften på Facebook. Det blir mer ryddig å vise arbeidet som et enkelt kapittel gjort i Juli 2022 her på bloggen.
Del 2 heter «Lester til vendsøm».
English summary: I punch holes to mark on the last. I finsh the blog as a piece at this point to keep the length at the writing. After all I started this project at the social network Facebook in the summer 2021. Before the I got to the blog, now as I would like to make the turnshoe in chapters. Some of the work will be made over again and this chapter is done in July 2022.

Siste innlegg

Par nummer 54

Kjære leser her er par nummer 54 i rekken av sko laget i alt. Jeg har rett og slett talt dem alle.Håndverkeren skal tolke noe

Trendsettende innlegg!

Jeg har fulgt nøye med i tiden og legger ut et ekte bilde av at jeg har kjøpt en liten kasse med 12 kg plugg,

Del:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn