Ukjent sted på Norsk Folkemuseum…

NF: 1986-1552 AB

Skoene er gitt av Borghild Tranum Røer i 1986, skoen er en åpen derby med spenne.
Det er flere par sko der det ikke vites hvor skoen kommer fra eller hvilken drakt den tilhører. Når tid og sted er ukjent er det gjerne ren gjetning hvor skoen kommer frem til et par sko med liknende pynt kommer fra et bestemt sted. Jeg vil tippe at disse er laget etter 1870. Dette fordi lesten er litt for moderne av utseende til å stamme fra riktig Gamledager. Med riktig Gamledager mener forfatteren av bloggen at det er før industrialiseringen endret Norge for alltid -og Det store hamskiftet fra 1850- tallet.
Det er riktig Gamledager etter Reformasjonen i fra 1512 og frem til Revolusjonene i Amerika og Frankrike, men den gamle skomoten (spennesko) i Norge sto meget støtt frem til industrien gav enkle folk et par sko til en månedslønn opp mot en årslønn, som var skomakerens pris. Dette skiftet ble gjeldene i Norge fra 1870- årene da de første enke symaskiner til overlær og sålesøm kom til Norge. (tilbake til skoen:)

Overlæret er 2 mm tykt. Skaftet har spannsøm midt bak og kantebånd bukket over kanten og sydd til innsiden med kastesting. Skaftet slutter foran ballen og er nåtlet til forlæret med 4 paralelle sømmer der én av sømmene følger kanten langs kantebåndet og ned i sirkler inn i sirkler langs siden av hælen. Pløsen har tungekant, hull og pyntestikninger. Binnsålene er sydd til med kastesting som synes fra innsiden av skoen. Yttersålene er plugget tvers igjennom skoen.
Hælene: Bredde: 62 mm lengde 65 mm. Tåspring 28 mm. Høyde foran 8 mm hælhøyde bak 20 mm.

Siste innlegg

Ingrid Dillekås

Skoene er i privat eige og jeg gir dem ikke nummer. Dette er bilder fra Auksjonen over Ingrid Dillekås sine arbeider og bunadsamlinger. Det var

Dufsesko på Norsk Folkemuseum

Det er flere som har fått sansen for dufseskoen, den er typisk Telemark og Buskerud i områder som Tinn, Heddal, Tuddal, Hallingdal og flere dufsesko

Del:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn